Belina papirja – brightness ali whiteness?

BrightnessKako bela je v resnici bela?

Razliko v belini opazimo, ko več papirjev položimo skupaj. Nekateri so hladno bele barve, skoraj modrikasti, drugi naravno beli, delujejo malo rumenkasto. V tujini boste naleteli na dva izraza: brightess in whitness. Oba dajeta informacijo o belini.

Brightness je podatek, ki pove, koliko modre svetlobe papir odbije s površine (list papirja v snopu, da se izključi vpliv prosojnosti papirja). Meri se s spektrofotometrom po standardu ISO 2470. Po slovensko bi temu rekli svetlost papirja. Tehnično gledano: več svetlobe bo papir odbil, bolj bel bo videti. Na to vpliva lahko tudi gladkost papirja – bolj je papir gladek, več svetlobe bo odbil (ne bo je absorbiral).

Stopnja beline whitness se lahko izraža v %, po katerem se material približuje t.i. idealni belini, ki je belina magnezijevega oksida. Belina papirja se določa po standardu ISO11475. Meri se kot refleksija bele svetlobe s površine papirja, pri čemer je papir osvetljen s stopnjo dnevne svetlobe. Podatek se navaja kot stopnja CIE, pri čemer je najvišja stopnja 100. Če zasledite višjo, to pomeni, da so v papirno maso dodana optična belila.

Na doseganje visoke beline vpliva belina celuloze, polnila s čimvečjo stopnjo beline in dodana optična belila. Posebej beli papirji pa imajo dodan tudi kanček modrega barvila.