Premazani papirji

Premazani papirji

Osnovni premazan papir je Symbol (satin in gloss). Izdelujejo ga v gramaturah od 90g/m2 do 350g/m3. Posebnost tega papirja je ta, da vsebuje 25% recikliranih vlaken.

Če ne želite, da se natisnjeno na svetlobi blešči (to je ena zelo nepriljubljenih lastnosti premazanih papirjev), se odločite za Symbol mat plus. Mat premazan papir lahko izberete tudi v slonokoščeni barvi (Symbol Ivory). Oboje je videti zelo lepo!

Symbol knjigaZa prestižnejše tiskovine je modro izbrati Symbol Tatami (v naravno beli ali ivory barvi). Na tak papir se tiskajo npr. monografije, luksuzni katalogi, ki pokrivajo kakovostne fotografije in morajo imeti prijeten otip in videz. Tatami ima poleg žlahtnega mat premaza tudi precej višji volumen kot je ponavadi pri premazanih papirjih (vol. 1.3). Zaradi tega je tiskovina bolj polna in po občutku deluje lahka.

Zanimivi so tudi rahlo strukturirani premazani (zrnasta ali platnena struktura). Če se spogledujete z zelo prestižnim izdelkom, ki mora sijati, pa je odlična izbira Symbol Pearl.

Vsi ti papirji imajo FSC certifikat, ECF, so brezkislinski in imajo garancijo proti staranju. In skoraj vsi so delno reciklirani. To je pri premazanih papirjih redkost.

Fedrigoni