Premazani papirji

Premazani papirjiOsnovni premazan papir je Symbol (satin in gloss). Izdelujejo ga v gramaturah od 115g/m2 do 400g/m3. Posebnost tega papirja je ta, da vsebuje 25% recikliranih vlaken.

Če ne želite, da se natisnjeno na svetlobi blešči (to je ena zelo nepriljubljenih lastnosti premazanih papirjev), se odločite za Symbol mat plus.

Za prestižnejše tiskovine je modro izbrati Symbol Tatami (v naravno beli ali ivory barvi). Na tak papir se tiskajo monografije, luksuzni katalogi, ki pokrivajo kakovostne fotografije in morajo imeti prijeten otip in videz. Tatami ima poleg žlahtnega mat premaza tudi višji volumen od običajnih premazanih papirjev (vol. 1.3). Zaradi tega je tiskovina bolj polna in po občutku deluje lahka.

Zanimivi so tudi rahlo strukturirani premazani (zrnasta ali platnena struktura). Če se spogledujete z zelo prestižnim izdelkom, ki mora sijati, pa je odlična izbira Symbol Pearl.

Vsi ti papirji imajo FSC certifikat, ECF, so brezkislinski in imajo garancijo proti staranju. In skoraj vsi so delno reciklirani. To je pri premazanih papirjih redkost.

Fedrigoni