Brezlesni in lesovinski papirji

Razlika je v izdelavi!

 

Tovarna papirjaOsnova skoraj vseh papirjev je papirna snov, ki je skupni naziv za lesna ali celulozna vlakna, iz katere se izdeluje papir. Papirnice papirno snov praviloma kupijo pripravljeno in jo “sestavijo” v papirno maso skupaj z vezivi, polnili, lepili…

Za izdelavo recikliranih papirjev se namesto papirne mase (ali v kombinaciji z njo) uporabijo papirji, že uporabljeni (post consumer waste) ali pa ostanki iz proizvodnje (pre consumer waste).

 

Če so vlakna (ali del vlaken) obdelana le mehansko (zdrobljena), iz njih papirnica naredi lesovinski papir. Ta vsebuje lignin. Ima boljšo opaciteto, je bolj trden, toda hitro se stara (zaradi oksidacije lignina porumeni, razpada) in je po površini bolj grob.

 

Papir se delaČe je celuloza tudi kemično obdelana (lesovino kuhamo, na vlakna deluje lug), dobimo čisto celulozo in iz nje brezlesni papir. V angleščini boste srečali izraz woodfree.  Naj vas ne zbega, nekateri papirji so narejeni iz celuloze, pridobljene iz drugih rastlin  (npr. konoplja, koruza, bambus) – te imenujemo treefree. Brezlesni papirji imajo slabšo opaciteto, so pa bolj fine in enakomerne strukture in zaradi odsotnosti lignina ne rumenijo in so bolj odporni na staranje.