Juri Muri in njemu podobni

juri_muri_v_afrikiMoja slikanica je Juri Muri. Nekoč zaradi vsebine, zdaj tudi zaradi papirja. Če je kdo lastnik knjige iz leta 1962, lahko vidi, kako se naredi dobra slikanica. Knjiga je narejena v trdi vezavi, z zunanje strani hrbta se vidi knjigoveško platno, platnice so debele 2mm in prevlečene z nepremazanim naravnim papirjem, ki na zunanjih kotih sicer malce cveti, a ne deluje grdo. Najlepša pa je notranjost. Natisnjena je na naravnem papirju umazano bele barve in mat površine. Morda je bila nekoč svetlejša, gotovo pa ni bila bleščeče bela. Papir po površini ni zelo glajen, mnogo manj, kot smo tega vajeni danes. Struktura papirja pa je gosta, ni napihnjena, kakor bi lahko bila pri papirju visokega volumna.

Knjigo so izdelali mojstri v tiskarni ČZP Ljudska pravica. Takrat niso imeli na voljo toliko materialov, kakor jih imamo danes, pa vendar so naredili osupljivo lep izdelek. Papir je bil narejen v Sloveniji, takrat se papirjev ni uvažalo in Slovenija je bila dežela papirništva.

Kako narediti lepo slikanico?

Predvsem ne iz premazanega papirja. Če že, naj bo to mat (ne silk) premazan papir. In če, naj ima papir povečan volumen. To sem zapisala kot kompromis, ker se pogosto srečam z uporniki, ki se ne dajo omajati v svojem prepričanju, da mora biti notranjost knjige sijoča.

V resnici je najlepša slikanica izdelana iz nepremazanega papirja. Drzno bo videti, a naj se ne razume nesramno, če zapišem, da so slikanice na premazanem papirju slika nevednosti tistega, ki je papir izbral. Če ni bil neveden, potem nima dobrega okusa. Gotovo tudi ni razmišljal o tem, da je otip papirja prijeten le, če na njem ni premaza. Papir ne škriplje, robovi niso ostri. Slikanica na naravnem papirju ni videti ceneno, je lepa, četudi barve niso tako zelo intenzivne. V resnici je pretirana intenzivnost barve tudi slab impulz za malega bralca oziroma ogledovalca slik, ker ga vznemirja.

Slikanica na slabem premazanem papirju je videti kakor obraz, ki je ceneno naličen in namazan s kremo, ki se sveti. Tista na ustreznem papirju spominja na lepo polt, ki jo pesniki kličejo žametna breskev.

Se spominjate založbe najlepših slikanic? Res so bile čudovite –  še vedno so, le kupiti se jih več ne da, ker so založbo zaprli. Marsikatera je natisnjena na odlično izbranem papirju.

Juri Muri novPred nekaj meseci sem se razveselila, ker sem srečala Jurija Murija v čisto novi preobleki. Zadnja izdaja se ponaša z novim ilustratorjem, pa tudi z naravnim papirjem. Zelo je lep in nič se ne sveti! Torej – založniki, oglejte si svoje slikanice še enkrat. Bralci in obdarovalci, vi pa tudi – naslednjič bodite pozorni tudi na to.