Lepota enostavnosti

Nekaj besed o premazanih papirjih, ki imajo povečan volumen.

Tatami knjiga 1Tak material je izdelan iz daljših in voluminoznih vlaken, zato je bolj stabilen, premaz je vedno mat. Kakovost premaza da papirju lastnosti, ki jih pri zahtevnejših tiskovinah tudi pričakujemo – površina je enakomerna, gladka, na potiskanem delu (če je to večja površina) ni videti vlaken in malih vdolbinic, kakor se to zgodi pri običajnih papirjih. Zato so ti papirji odlična izbira takrat, kadar tiskamo fotografije.

Uporabljajo se za monografije, atlase in za kuharice, če so te oblikovane tako, da je poudarek na fotografijah. Knjiga je tako pri dani teži debelejša in glede na videz deluje lažja, je bolj prijetna za listanje. Površina papirja ostane nepoškodovana tudi po večkratnem obračanju strani, knjiga ni videti “utrujena”.

Najboljši predstavnik te skupine so mat premazani papirji z volumnom 1.3. So dražji od običajnih, zato se izbirajo za tiskovine, pri katerih si ne moremo privoščiti cenenega videza. Trenutno je pri nas v tem razredu najbolj poznan Garda Pat 1.3., druga izbira takega papirja je Symbol Tatami. Oba sta dobavljiva v dveh barvnih odtenkih: naravno beli in slonokoščeni. Med dobro izbiro v tem razredu sodita tudi Arctic Volume in Phoenixmotion. Tudi ta dva ponujata dva odtenka, volumen pa 1.1.

Trenutno se da v tem segmentu dobiti tudi Hello Fat mat 1.1. v naravno beli barvi in 1.3. v naravno beli in slonokoščeni.