Danes je vse premazano

Shufti ArjowigginsKo se s tiskarji pogovarjam o papirjih, mi povedo, da v zadnjem letu tiskajo skoraj vse na premazanih papirjih. Ti papirji so najcenejši, zato so se tiskovine in tudi marsikatera knjiga preselile na to vrsto materiala. Škoda.

Zaradi premaza se na tem materialu barva res manj vpija in je bolj intenzivna. Toda tako kot pri vseh stvareh, tudi pri papirju velja, da vsaka stvar ni za vse dobra.

Kdaj je smiselno izbrati tak papir?

Če govorimo o navadnem premazanem papirju, je ta primerna izbira za tiskanje letakov, različnih ovitkov (npr. nekatere čokolade), cenejših zloženk, katalogov, revij. Ti papirji so tanki in delujejo težki, če ima tiskovina veliko strani. To niso papirji za knjige, še zlasti ne za take, ki jih beremo!

Aha, katerih knjig pa ne beremo :)?

Premazano površino papirja pričakujemo pri knjigah, v katerih prevladujejo fotografije. Monografije in kuharice so že taka vrsta. Če pa je v knjigi tekst, je potrebno pomisliti na to, ali bodo knjigo v rokah držali bralci ali gledalci. Poseben premislek terjajo priročniki – radi bi bili lepi, ni pa prijetno, če so težki. Sama za priročnik ne bi izbrala premazanega papirja.

Knjige, ki vsebujejo več črkovnega dela, niso prijetno branje, če so natisnjene na premazanem papirju. To velja še posebej za tiste, v katerih besedilo prevladuje in se predvideva, da jih bo bralec imel pred očmi dlje kot le kako minuto. Ta papir se na natisnjenem delu sveti in je za oči utrudljiv. Založniki, tehnični uredniki, ne dajte se prepričati! Marsikdo misli, da se v izogib temu lahko izbere mat površina. Pri tem se lahko moti, kajti večina tiskovin pri nas je natisnjenih na polmat premazu (silk, semi mat in satin so tuji izrazi za to vrsto premaza). Kakor pri nas radi kaj povemo po svoje (naprimer to, da je Alpsko mleko kar sinonim za vse vrste trajnega mleka), tako imamo tudi v tiskarstvu izraze, ki niso povem točni. Ponavadi poimenujemo premazani papir gloss in mat. Toda t.i. mat je v resnici polmat in na potiskanem delu deluje kakor gloss.

Mat premazan papir se pri nas naroči redko. Morda je temu kriva cena, čeprav je skoraj neopazno višja. Verjetno temu botruje bolj navada in sploh ne pomislimo, da se da narediti bolje. Mat premaz se namreč skoraj nič ne sveti, ko je potiskan.

V Sloveniji izdelujemo papir Sora mat, ki je zelo zanimiv material, toda doma premalo poznan in cenjen. Papir ima en sloj premaza manj kot večina ostalih (je dvakrat premazan, ponavadi so 3x), površina je mat. Material je kakovosten in ima zaradi manj premaza višji volumen, pa tudi ni tako tog, ampak je pri listanju mehkejši. Ta mehkoba ni tisti cunjast občutek, ki ga dajo nizkokakovostni papirji (npr. poceni trač revije), ampak se papir lepo upogiba. Papir je poznan in uveljavljen v tujini, pri nas pa smo ga po krivici pozabili in zanemarili. Se spominjate Cicibana v času, ko smo v njem srečevali Boža Kosa in Jelko Reichmann? Ja, tudi to je bil Sora matt, mislim da v gramaturi 70 ali 80g/m2. Sicer pa ga proizvajajo do gramature 150g/m2. Pokličite me, če potrebujete katalog, da si ga ogledate.

Premazani papirji tudi niso primerna izbira za vizitke. Da ne? Nikar se ne jezite – tisti, ki tako vizitko imate in tudi tisti ne, ki take vizitke tiskate. Grde so, prav res. Premazan papir je kakor lakiran parket – če ga podrgnete, postane lisast. Vizitke se ob trenju (že v škatlici za vizitke, če jo imate in upam, da jih ne nosite v denarnici) drgnejo in tako postanejo neugledne, še preden jo izročite.Če je vizitka plastificirana, ste jo tako zaščitili, v tem primeru je premazan papir čisto v redu izbira. Če si želite enostavno in poceni vizitko, je dobra odločitev papir naravnega videza. Za posebne učinke in vtis boste posegali po kreativnih izvedbah, ki pa v to razpravo ne sodijo.

Poreklo papirja? Ni nujno, da vpliva na kakovost ali videz, je pa res, da v mnogih primerih tudi. Moja odločitev je vedno evropski papir. Evropa (in v njej Slovenija) zna narediti dobre papirje za vse namene. Posegajmo po njih.

Kaj pa premazani papirji s povečanim volumnom? In, res, kako besedo na temo slikanic bi tudi rada rekla.  Kmalu boste imeli priložnost prebrati tudi to.